Renovera lägenheten

I samband med renovering och ombyggnad är det ett antal saker du som boende måste beakta. Kontakta styrelsen om du känner dig osäker om vad som gäller.

Som bostadsrättsinnehavare har du ett större ansvar för din lägenhet än vad en hyresgäst har. Du ansvarar själv för det inre underhållet av lägenheten och för de flesta typer av skador som kan inträffa i den. Med inre underhåll menas skötseln av både ytskikt och fast inredning. Till ytskikt räknas väggar, tak och golv, inklusive golvmaterial som parkett och klinker. Till fast inredning räknas köksinredning och vitvaror samt sanitetsgods som toalett, handfat, badkar med mera.

Det är viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.

Det är INTE tillåtet att utan tillstånd göra förändringar av vad som tillhör fastigheten. Exempel på detta är: flytta på golvbrunnen i badrummet, riva en innervägg osv. Ämnar du genomföra ombyggnader som innebär ett ingrepp i fastigheten skall du först kontakta styrelsen.

Flytt av golvbrunn skall göras av behörig installatör. En planskiss som beskriver förändringen lämnas till styrelsen.

Elinstallation varierar mellan fastigheterna. I vissa lägenheter finns det 1-fas och i andra 3-fas. Är du osäker då du ämnar skaffa ny spis, rådfråga behörig installatör.

Planerar du att riva en innervägg skall efter att kontakt tagits med styrelsen också en behörig besiktningsman godkänna och utfärda ett intyg vilket visar att väggen kan rivas utan men för fastigheten.

I samband med ombyggnad av kök och badrum gäller att allt elarbete samt vatten & avlopp, så kallat VVS-arbete görs av behörig installatör. Detta gäller också tätskiktet i badrum.

Kök

När du som medlem väljer att renovera ditt kök är det viktigt att tänka på följande.

           Elsystem

  • Har din lägenhet 2-fas eller 3-fas som elsystem?
    Innan du köper ny spis, gäller även ugn och spishäll är det viktigt att ta reda på vilken typ av elinstallation din lägenhet har. De flesta lägenheter i föreningen är utrustade med 1-fas. Innebär en 20 ampers säkring för spisen och två 10 ampers säkringar för övrig el. Att bygga om till 3-fassystem är ett omfattande och kostsamt arbete och ibland inte möjligt att utföra.

    Ventilation

  • I dagligt tal pratas det om ”spisfläkt”. I föreningen får det inte finnas några spisfläktar! Undantaget är kolfilterfläktar vilka är fristående från ventilationssystemet. Väljer du en kolfilterfläkt måste du ombesörja att köksventilationen finns kvar och att dess inlopp mynnar ut i köket. Det får inte endast finnas ett öppet hål utan det ska monteras en ventil som är justerbar. Ventilen ska vara åtkomlig och utrymmet runt ventilen ska var sådant att det är möjligt att mäta luftflödet från ditt kök.

  • Har du genomfört en ombyggnad av köket vilken också omfattat ventilationen ska du efter att du är klar informera styrelsen så att en ventilationstekniker kan komma ut och mäta samt justera till rätt grundflöde.

  • Ämnar du genomföra en anslutning till ventilationssystemet är det tillåtet att montera och ansluta en spiskåpa vilken är utrustad med ett reglerbart spjäll. Spiskåpan får inte innehålla en motor vilken bidrar till att forcera luftflödet. Spiskåpor med spjäll för både inbyggnad och fristående finns att tillgå.

Föreningens tre fastigheter är utrustade med fläktsystem placerade på taket till respektive fastighet. Fläktsystemen är anpassade till att ventilera samtliga lägenheter i fastigheten inklusive kök och toalett. Då spisen inte används finns ett grundflöde på ca 10l/s i spiskåpan. När du ämnar laga mat, öppnar du spjället i din spiskåpa. Flödet bli nu maximalt vilket bidrar till att allt os från matlagningen ventileras ut. När du är klar med matlagningen stänger du spjället eller väntar, vanligtvis en timma, då spjället stängs automatiskt.

Badrum

När du som medlem väljer att renovera ditt badrum är det viktigt att tänka på följande.

  • Kostnaden för alla förändringar hamnar på medlemmen. Gäller även kostnaden för golvbrunn.

  • Ändringar som påverkar stommen, exempelvis golvbrunn, avloppsrör, rörledningar, ventilation och handdukstork kräver tillstånd från föreningen (kontakta styrelsen).

  • Flytt av ovan beskrivna komponenter ska dokumenteras (och lämnas till styrelsen) där ny placering visas.

  • Golvbrunn äldre än 1992 får inte återanvändas

  • Handdukstorken ingår i fastighetens VVC (VarmVattenCirkulation) och kan inte avlägsnas utan att annan åtgärd vidtas i syfte att säkerställa VVC

Vatten

Vid ombyggnad av kök och badrum finns behov att stänga av vattnet. I lägenheterna finns avstängningskranar (sk. ”Ballofix”) under diskbänken och i badrummet.

För att stänga av varmvattnet i badrummet krävs att du stänger av på två ställen, kranen på varmvattensledningen samt en speciell avstängning på handdukstorken. Anledningen är att handdukstorken ingår i vad som kallas varmvattencirkulation, VVC. Det innebär att varmvattnet aldrig står stilla i rören, en ständig cirkulation pågår. Orsaken till detta är att temperaturen när du öppnar kranen och tappar varmvatten snabbt skall uppgå till ca 50 Cº på så sätt förhindras tillväxt av onyttiga bakterier, sk legonellabakterier.

Avstängningskranen på handdukstorken är dold i vad som ser ut som en rörkoppling, se figur 1.

Vanligt är att avstängningskranarna efter ett antal år kärvar och inte går att stänga av, då finns möjligheten att göra detta i källaren. För varje trappuppgång finns det vanligtvis (undantag förekommer) två uppsättningar av kranar, en för lägenheterna på vänster sida och en för lägenheterna på den högra sidan, (när du står med näsan mot ytterdörrarna), se figur 2.
Stänger du av vattnet i källaren ska du informera dina berörda grannar. Undvik att stänga av på morgon och kväll då de flesta är hemma.

Tvingas du byta avstängningskranarna i kök och badrum är det en kostnad som du själv står för.

För boende på Blåsutgatan 21, höger sida, finns inte avstängningskranarna i källaren, utan dessa är lokaliserade i badrummet tillhörande lägenheten Blåsutgatan 23 på husets östra gavel.

Bor du på Blåsutgatan 15 är avstängningskranarna placerade i fastighetens undercentral. Kontakta styrelsen för att erhålla nyckel.

Vikten av rätt ventilation

Kontakta alltid styrelsen om du funderar på att byta din köksfläkt.